• 150 g brašna
  • 1/2 kafene kašike sode bikarbone
  • 1/4 kafene kašike praška za pecivo
  • 1/4 kafene kašike soli
  • Na vrh kafene kašike cimeta
  • 2 zrele banane (1 izgnječena, 1 seckana)
  • 1/4 čaše mlaćenice
  • 1/2 kafene kašike ekstrakta vanile
  • 4 kašike topljenog putera + malo za pleh
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 jaje

Priprema

1. Zagrejte rernu na 180° C. Pleh za pečenje namažite puterom.

2. U činiji pomešajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so, i cimet. U posebnoj posudi pomešajte gnječenu bananu, mlaćenicu i ekstrakt vanile.

3. Posebno umutite puter i šećer. Mutite na srednjoj brzini, dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte jaje i mutite dok se dobro ne sjedini. Smanjite brzinu i dodajte pola mešavine sa brašnom, zatim pola mešavine sa bananom. Potom dodajte ostatak brašna i mešavine banane i mutite. Na kraju, dodajte i seckanu bananu i dobro sjedinite. Sipajte testo u pleh i razlijte ravnomerno.

4. Pecite oko 20 minuta, sve dok ne dobije zlatno – braon boju. Proverite da li je pečeno ubadanjem čačkalice u sredinu testa: ako na čačkalici ne ostaje ništa kad izvadite znači da je pečeno. Pečenu tortu zajedno sa plehom stavite na dasku za sečenje i pusite da odstoji 10 minuta. Nakon toga, odvojite tortu od pleha pomoću noža, stavite je na dasku i okrenite naopako, a zatim ostavite da se potpuno ohladi.

Prijatno!