• Testo:
  • 500 ml. vode
  • 150 ml ulja
  • 300g brašna
  • na vrh noža soli
  • 6 krupnih jaja
  • Za krem :
  • 800 ml Belkino mleka
  • 2 dcl slatke pavlake
  • 4 žumanca
  • 6 supenih kašika gustina
  • 8 supenih kašika šećera
  • 1 kafena kašika vanila ekstrakta
  • 100 g margarina

Priprema

Vodu, ulje i malo soli prokuvajte. Postepeno dodajte brašno, a masu sve vreme možete mešati mikserom dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte jedno po jedno jaje. Sada smesu mešajte mikserom- žicama za testo. Ostavite testo da se ohladi. Zagrejte rernu na 220°C. Špricem ili kašikicom pravite krofnice ali nemojte da budu prevelike jer testo dosta naraste tokom pečenja.

Stavite krofnice da se peku prvo 10 minuta na 220°C a onda još oko 20 minuta na 180°C. Krofnice treba da budu hrskave i šupljikave unutra i jako je važno da se dobro isuše inače će posle vađenja iz rerne splasnuti. Nemojte otvarati rernu rernu prvih petnaestak minuta, posle možete proveravati koliko su i da li su pečene. Od litre mleka odvojite 1,5 dl a ostatak stavite da se kuva sa 4 kašike šećera. Umutite posebno žumanca, gustin, ostatak šećera i vanilu sa 1,5 dl mleka. U smesu dodajte jednu šolju mleka koje je prokuvalo, izmešajte pa vratite u kipuće mleko. Kuvajte 2 -3 minuta neprestano mešajući, sklonite sa vatre pa dodajte maslac i dobro izmešajte. Ostavite da se krem skroz ohladi i stegne.

Hladnim krofnicama odsecite vrhove, punite ih kremom, vratite vrhove i pospite ih šećerom u prahu.

Prijatno!