- Testo:
- 500 ml. vode
- 150 ml ulja
- 300g brašna
- na vrh noža soli
- 6 krupnih jaja
- Za krem :
- 800 ml Belkino mleka
- 2 dcl slatke pavlake
- 4 žumanca
- 6 supenih kašika gustina
- 8 supenih kašika šećera
- 1 kafena kašika vanila ekstrakta
- 100 g margarina
Vodu, ulje i malo soli prokuvajte. Postepeno dodajte brašno, a masu sve vreme možete mešati mikserom dok se ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte jedno po jedno jaje. Sada smesu mešajte mikserom- žicama za testo. Ostavite testo da se ohladi. Zagrejte rernu na 220°C. Špricem ili kašikicom pravite krofnice ali nemojte da budu prevelike jer testo dosta naraste tokom pečenja.
Stavite krofnice da se peku prvo 10 minuta na 220°C a onda još oko 20 minuta na 180°C. Krofnice treba da budu hrskave i šupljikave unutra i jako je važno da se dobro isuše inače će posle vađenja iz rerne splasnuti. Nemojte otvarati rernu rernu prvih petnaestak minuta, posle možete proveravati koliko su i da li su pečene. Od litre mleka odvojite 1,5 dl a ostatak stavite da se kuva sa 4 kašike šećera. Umutite posebno žumanca, gustin, ostatak šećera i vanilu sa 1,5 dl mleka. U smesu dodajte jednu šolju mleka koje je prokuvalo, izmešajte pa vratite u kipuće mleko. Kuvajte 2 -3 minuta neprestano mešajući, sklonite sa vatre pa dodajte maslac i dobro izmešajte. Ostavite da se krem skroz ohladi i stegne.
Hladnim krofnicama odsecite vrhove, punite ih kremom, vratite vrhove i pospite ih šećerom u prahu.
Prijatno!